Nieuws


Kasper tekent straatbeeld als cadeau voor opening de Hofdame

 

Leeuwarden, 10 mei 2024

 

3 mei was het eindelijk zover, grand cafe de Hofdame in Leeuwarden kon eindelijk zijn deuren openen. Na vele maanden van voorbereiding werd de Hofdame feestelijk geopend door eigenaren Ralph Pol en Jan Willem Schoot. Kasper gaf hen een mooie scratchboard in kleur van hun pand in de Grote Kerkstraat 7 te Leeuwarden.

Straatbeeld in kleur
Meestal tekent Kasper straatbeelden in zwart-wit. Maar wel meer kunstenaars last van hebben, het was tijd om te experimenteren. Een basis tekening van scratchboard in zwart en wit, maar dan ingekleurd met ecoline en ecoline brush pennen. Al met al een zeer bewerkelijke manier van tekenen, waar minimaal 30 uur aan werk in zit. Maar het resultaat van deze primeur in kleur mag er zeker zijn. Er is een compositie gezocht waarbij de herkenbare Oldehove van Leeuwarden centraal staat, maar wel ondergeschikt is aan het pand van de Hofdame. Bovendien zorgen de heldere contrasterende kleuren voor een zeer expressief beeld, terwijl de voorstelling zelf redelijk statisch is. Hierdoor blijft je oog naar de voorstelling trekken. De tekening is aangeboden in een originele oude lijst uit 1915. En mocht je het origineel een keer zien hangen in de hofdame; Hij is rechts onderin te scannen met je telefoon via NFC.

 

Tekening van Kasper als tattoo

 

Leeuwarden, 14 april 2024

 

Wat is er mooier dan dat iemand jouw tekening mooi genoeg vindt om te vereeuwigen op zijn lichaam? Onlangs liet Henk Pitoy weten dat hij de scratchboard tekening van een uil heeft laten tatoeëren. Dit maakt Kasper enorm trots.

Tattoo als ode voor ouders en Friesland
Enige tijd geleden tekende Kasper de uil als, die te gebruiken is als tattoo. Echter was er tot op heden nog niemand die de tattoo ook daadwerkelijk liet zetten. Tot nu, want Henk Pitoy uit Leeuwarden heeft de tekening laten zetten als ode voor zijn ouders en Friesland. In de originele tekening stonden twee andere namen in de diamanten, maar deze zijn voor Henk veranderd in heit en mem. De uil speelt al zijn hele leven een belangrijke rol. Tatoeëerder Marsia plaatste dit plaatje met veel precisie op de bovenarm van Henk. Voor Kasper is dit een enorme eer van het werk dat hij maakt, daarom is hij enorm trots en zeer vereerd.

 

Tekening van Kasper op omslag (cover) van boek Het Waanmotief

 

Leeuwarden, 1 mei 2023

 

Een van de grote wensen van Kasper was om eens een cover te mogen tekenen van een boek. Deze droom kwam uit met de tekening voor Het Waanmotief van schrijver Aldert Schuil.

Scratchboard op cover
De eerste contacten werden al ongeveer een jaar geleden gelegd. De vraag was; Kun je een tekening maken voor de omslag van mijn thriller Het Waanmotief. Uiteraard greep Kasper deze uitdaging met beide handen aan. Na diverse contactpunten met elkaar, stonden de neuzen dezelfde kant op en kon het scratchen van start gaan. Na een intensieve tekenperiode, kon op 1 mei 2023 de verkoop van de prachtige en spannende paperback van start gaan. Ook nieuwsgierig? Koop hem o.a. op; Uitgerverij Hartklopper / Bol / Amazon / Bruna

 

 

Kasper op Omrop Fryslan in verband met Lions Art.

 

Leeuwarden, 21 mei 2022

 

Al een paar jaar werken Kasper van Dijk en Rudi Jacobs van winkel The Saint samen. Diverse tekeningen worden gedrukt op T-shirts voor de verkoop in The Saint. Printbedrijf Drukvast produceert de shirts. Samen met een groep van ongeveer 25 kunstenaars worden de T-shirts onder de naam Lions Art extra onder de aandacht gebracht.

Aandacht op Omrop Fryslan
Afgelopen zaterdag 21 mei mochten Edward Kobus, die ook onderdeel uitmaakt van Lions Art, en illustrator Kasper samen lanskomen bij Omrop Fryslan. Hier werd verteld over het collectief, maar ook over het eigen werk. Bekijk het fragment hieronder.

 

Kunstwerk St. Anthony Gasthuis.

 

Leeuwarden, 17 november 2021

 

Eind 2020 werd illustrator Kasper van Dijk, door het bestuur van Het Sint Anthony Gasthuis te Leeuwarden, gevraagd om een afscheidscadeau in de vorm van een kunstwerk te verzorgen. Er werd gekozen voor een groot formaat scratchboard tekening van de Julianavleugel van het prachtige Gasthuis. Afgelopen week werd het kunstwerk in besloten kring aangeboden. De tekening kon rekenen op lovende woorden.

Tekening als afscheidscadeau
De eerste contacten tussen Het Sint Anthony Gasthuis en Kasper van Dijk werden al eind 2020 gelegd. Aanleiding was de vervaardiging van een afscheidscadeau voor een aftredend bestuurslid. Begin 2021 werden de eerste schetsen voorgelegd en vele uren aan tekenwerk, naar schatting wel 150, volgden. Deze tijd was nodig vanwege het grote formaat van 50x60 centimeter in combinatie met de zeer gedetailleerde voorstelling. Op de tekening is de Julianavleugel afgebeeld, van de centrum-zijde gezien, met op de voorgrond een persoon. De tekening is afgelopen week aangeboden in een originele 19e-eeuws zwarte omlijsting met goudkleurig accent. Het betrokken bestuurslid was zeer te spreken over de tekening, maar ook de overige genodigden spraken over prachtig werk en maakten hun complimenten.

Beste tekening tot nu toe

Illustrator Kasper van Dijk spreekt van zijn meest imponerende en prestigieuze werk tot nu toe. “Voor mij was deze opdracht de grootste uitdaging in mijn carrière”, aldus de kunstenaar. “Gezien de aard van de opdracht, het formaat samen met de tekentechniek en de verscheidenheid in het beeld, heb ik het maximaal haalbare uit mijzelf moeten halen. Ik ben enorm tevreden over het eindresultaat”.

 

Interview in het Uitmagazine Leeuwarden

 

Leeuwarden, 1 november 2021

 

Digitale versie

 

 

 

Expositie bij Noorderbreedte

 

Leeuwarden, 20 augustus 2021

 

Voor het eerst lopen er twee exposities tegelijk van het werk van Kasper. Op 14 juni was de expo bij Stienstra keukens in Grou al gestart. Daar is nu een expo van originele werken en mooie uitvergrotingen bijgekomen in het revalidatiecentrum van Noorderbreedte in Leeuwarden. Onder andere hangt er de nieuwste scratchboard van de Ciprianussteeg. In samenwerking met Art Connection is deze mooie locatie onlangs ingericht. De expositie is dagelijks, laagdrempelig en gratis te bezichtigen. 

 

Expositie bij Stienstra Grou

 

Grou, 14 juni 2021

 

Enkele weken geleden werd Kasper, door Frank Vleesschhouwer, gevraagd voor een expositie van zijn werken. De locatie betreft Stienstra keukens in Grou. Er zijn acht originele werken te bezichtigen aan de Biensma 32. De tekeningen zijn daarnaast ook te koop. Komt dat zien.

 

Geboorte tekening

 

Leeuwarden, 16 mei 2021

 

Onlangs ontving in een mooie aanvraag in de mail. Opdrachtgever Wessel, was opzoek naar iets speciaals vanwege de aanstaande geboorte van een dochter. 

 

Hij kon wel silhouetten van meisjes vinden en ook van doedelzakspelers, maar die combinatie bestond niet. Voor een tekenaar die normaalgesproken een gedetailleerde invulling geeft aan dit soort silhouetten was dit natuurlijk goed te doen.

 

En snelheid bleek geboden, want op de dag dat Kasper de tekening kon aanbieden, zag het kleine meisje voor het eerst levenslicht.

 

Fantastische opdracht

 

Leeuwarden, 4 maart 2021

 

Al vanaf midden 2020 hebben de eerste contacten plaatsgevonden over een zeer prestigieuze illustratie. Na diverse bezoekjes en overleggen is Kasper begonnen aan de tekening, waarin naar schatting wel 100+ uren werk zit. De tekening, bevat alles wat Kasper in huis heeft; van portret tot gebouw tot natuur. Inmiddels is het kunstwerk klaar en in een lijst uit +/- 1850 afgeleverd bij de opdrachtgever. Binnenkort de onthulling!

 

Expositie in de Hofwijck

 

Leeuwarden, 7 december 2020

 

Vanaf 13 december 2020 tot en met 9 maart 2021 zijn er originele tekeningen te bezichtigen in zorgcentrum de Hofwijck in Leeuwarden. U bent van harte welkom zolang de lockdown en corona-maatregelen het toelaten.

 

 

Huis aan Huis

 

Leeuwarden, 2 December 2020

 

 Ga hier naar het online artikel.

Friesch Dagblad

 

Leeuwarden, 7 November 2020

 

Illustrator Kasper van Dijk in het Friesch Dagblad over de tevoeging van een NFC chip in illustratie(s).

 

Hedendaagse technologie zorgt voor extra dimensie in ambachtelijk illustraties.

Leeuwarden, 5 November 2020

Hoe kan je een analoge scratchboard illustratie meer tot leven brengen en persoonlijker maken?, dat was de vraag die illustrator Kasper van Dijk bezig hield. Het antwoord vond hij in de toevoeging van een NFC chip. In samenwerking met het bedrijf DCP uit Groningen is de eerste illustratie, met scanbare persoonlijke boodschap, onlangs uitgebracht. De verwerking van NFC technologie in scratchboard kunst is een wereldwijde primeur.

Illustratie met Persoonlijke boodschap
De overdracht van een opdracht uit Almere, was aanleiding voor Leeuwarder kunstenaar Kasper van Dijk om een NFC chip toe te passen in zijn illustratie. De specialisten van DCP uit Groningen droegen hierbij mee met kennis en levering van de chip. “Normaal gesproken breng ik mijn tekening langs, maar in verband met COVID-19 deze keer niet”, aldus de tekenaar. Er werd een persoonlijk filmpje gemaakt welke op een NFC chip is geprogrammeerd. Daarna is de chip verwerkt in de ambachtelijke illustratie en is het geheel ingelijst. Daarmee blijft de tekening altijd digitaal actief en herleidbaar. Het is de eerste keer dat deze technologie wordt toegevoegd aan scratchboard kunst. De NFC chip is een waardige toevoeging of zelfs vervanging van de identificatie en zal daarom een blijvende toepassing worden in Kaspers kunst.

NFC technologie
NFC is een afkorting van Near Field Communication. Het biedt de mogelijkheid om, binnen een straal van ongeveer 10 centimeter, informatie met je smartphone of tablet uit te lezen van een chip. Deze informatie kan alles inhouden, denk aan een URL, video of geschreven tekst. Een NFC chip kan beveiligd worden zodat men de informatie niet direct kan overschrijven. De reader-functie zit meestal standaard op apparaten en moet alleen even aangezet worden. Indien dit niet het geval is, kan er eenvoudig en gratis een lezer gedownload worden in de App Store of Play Store.

 

Leeuwarder Courant

 

Leeuwarden, 10 Oktober 2020

 

10-10-2020 stond er wederom een mooie tekening van Kasper van Dijk in de Leeuwarder Courant.

 

Leeuwarder Courant

 

Leeuwarden, 26 september 2020

 

Afgelopen zaterdag prijkte een tekening van Kasper van Dijk, ter illustratie bij een artikel over kwetsbare jongens, in de Leeuwarder Courant. Een heftig stuk op de voorpagina van het dagblad waar een indringende zwart-wit tekening in scratchboard goed bijpast.

 

 

 En....natuurlijk ook online.

 

 

 

Liwwadders

 

Leeuwarden, juli 2020

 

 

 

 

Wereldberoemd in de wijk Camminghaburen

 

Leeuwarden, februari 2020

 

 

 

 

Cartoon Aart Staartjes maakt emoties los

 

Drongrijp, 9 feb 2020

 

Onlangs overleed Sesamstraat-icoon Aart Staartjes aan de verwondingen van een ongeluk in Leeuwarden. Dit was voor Kasper aanleiding om een eervolle tekening voor en over Aart te tekenen. Dankzij Facebook is het origineel nu in handen van weduwe Hanna. De beste plaats waar deze tekening kan zijn.

 

Op de tekening is de kist te zien, met de rouwende Sesamstraat-figuren er omheen. Ze laten allemaal een traan. Hierdoor krijgt de illustratie een bijzondere lading met veel emotie. Het indringende zwart-wit benadrukt de sfeer. Via Facebook werd de tekening o.a. door diverse uitvaartorganisaties gedeeld en geliked. Meer dan 6500 mensen zagen de illustratie, waaronder Berber Pasveer, uitvaartbegeleider van Aart Staartjes. Via haar is het origineel aangeboden aan Hanna Staartjes. Hij staat nu bij Hanna thuis, en ze schreef een persoonlijk bedankje. Daar is Kasper erg dankbaar voor en daarom schrijft hij; "Bedankt voor de persoonlijke kaart. Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. Ik hoop dat mijn tekening, in welk opzicht dan ook, steun kan bieden".

 

 

Vanaf 2020 elke week een cartoon

 

Leeuwarden, 20 dec 2019

 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Kaspers vader tekende vroeger cartoons voor o.a. NRC, Volkskrant en Muziek Expres. In navolging hiervan gaat hij de uitdaging met zichzelf aan, en zal minimaal een jaar lang elke week een cartoon publiceren; KASPERS carTOON IS GEZET.

 

Het tekenen van gebouwen en personen zijn natuurlijk al enige tijd bekender werk. Maar Kasper houdt van uitdagingen en breidt zijn oeuvre uit op een geheel nieuw vlak; cartoons. Het doel is om hiermee meer een verhaal te vertellen en kijkers een beetje te triggeren. Om een ontwikkeling door te maken en herkenbaarheid te verwerven zal er elke week, minimaal een jaar lang, een nieuwe cartoon gepubliceerd worden. Hierbij wordt ingehaakt op de actualiteit. De invalshoek, opzet en stijl is elke week anders, waardoor elke cartoon uniek is. Natuurlijk blijft Kasper ook kunst maken. De cartoons zijn ook te koop.

 

 

Bekendmaking winnaar etiket wedstrijd

 

Oss, 5 sept 2019

 

Over twee weken is het zover, dan wordt er op de 72 BAV Bier- en verzamelaarsbeurs in Oss bekend gemaakt welk Bier etiket het mooist van Nederland is. Grutte Pier en Kasper doen hier dit jaar ook aan mee. Het scratchboard-etiket zit bij de laatste tien van de honderd inzendingen.

 

Kasper tekende een een mooi nieuw (tijdelijk) etiket voor Grutte Pier Tripel. Inmiddels is het biertje al enige tijd door heel Friesland te koop. Ongeveer een half jaar geleden is het etiket ingezonden bij de BAV. Ruim honderd enthousiaste deelnemers uit Nederland deden dit ook. Het etiket van Grutte Pier zit bij de laatste tien finalisten. De winnaar wordt zaterdag 21 september (rond 11.30 uur), tijdens de 72ste BAV verzamelaarsdag, in sporthal De Rusheuvel te Oss bekendgemaakt. De jury bestaat uit Sander van Werkhoven (Horeca journalist), Constant Keinemans (ex voorzitter Craft), Jeroen Cuppen (etiketten verzamelaar) en Wil Schipper (Graficus en redactie BIER Magazine). Kom ook gezellig langs om ons aan te moedigen, of duim voor ons op afstand :-) 

 

 

Etiket van Grutte Pier door naar finale

 

Leeuwarden, 3 mei 2019

 

In samenwerking met Grutte Pier Brouwerij maakte Kasper een etiket voor een nieuw tripel biertje. Het etiket was een van de 100 inzendingen bij de BAV, een grote vereniging van verzamelaars op bier-gebied. Uit alle inzendingen is het etiket door de leden verkozen, om samen met 9 andere etiketten door te gaan naar de finale.

 

Op zaterdag 20 april vond de 71ste internationale Bier- en verzamelaarsdag plaats in Elburg. Hier was het mogelijk voor alle BAV-leden en overige bezoekers om uit de ruim 100 inzendingen, hun mooiste bieretiket te kiezen.

 

Het etiket van Kasper en Grutte Pier heeft zoveel stemmen gekregen, dat het ontwerp door mag naar de finale. Dit betekent dat de 10 overgebleven etiketten, tijdens de BAV-najaarsbeurs in Oss, zullen strijden om de prestigieuze titel: Mooiste bieretiket van Nederland. Een deskundige jury zal op 21 september de winnaar bekendmaken. Kijk voor meer informatie en goede foto's van de laatste 10 etiketten op de site van de BAV.

 

 

 

Expositie Stenden Hotel

 

Leeuwarden, 29 maart 2019

 

Vanaf 1 april t/m 26 juni hangen er ongeveer 18 originele scratchboard tekeningen van Kasper in het Stenden Hotel Leeuwarden. Naast enkele oudere werken, worden er ook illustraties voor het eerst geëxposeerd. 

 

In samenwerking met cultuurbureau Art Connection exposeert Kasper de werken in een stijlvolle omgeving, waarvan de kleurstellingen perfect passen bij de uitstraling van de illustraties. De tekeningen zijn 7 dagen per week te bewonderen in het hotel aan de Rengerslaan. Daarnaast is het mogelijk om de tekeningen aan te schaffen. Scratchboard is erg gedetailleerd en contrastrijk. Daarom is het zeer de moeite waard om de originele tekeningen bezichtigen. De expositie loopt tot en met 26 juni 2019.

 

Blokpaneel Galerie Westerkade

 

Leeuwarden, 15 maart 2019

 

Vandaag is de officiële opening van de expositie "Kunstenaar laat je toekomst zien" van Galerie Westerkade in Leeuwarden. Kasper maakte hiervoor een blokpaneel, waarbij op z'n zachtst gezegd "out of the box" is gedacht.

 

Zoals de titel van de expositie al aangeeft, "Kunstenaar laat je toekomst zien", gaat het erom om te tekenen zoals je dat wellicht over drie jaar doet. Kasper heeft een aantal dingen anders gedaan dan gebruikelijk. Zo is er niet iets feitelijks getekend, maar een nachtmerrie die hij in de week na het overlijden van zijn moeder Ineke kreeg. Het gevoel hierbij was dat niets meer uit maakt en onmacht. In de tekening gaat Ineke op in de omgeving en wordt ze door de dood gegrepen, maar haar schaduw wil het leven nog niet loslaten. De bloemen staan symbool voor Kaspers vader Arno, die net voor zijn dood, veel met (deze) kleuren tekende. Hij wordt meegezogen de dood in. Er is geen fotoreferentie gebruikt en de tekening is erg persoonlijk. Het grootste verschil met de voorgaande tekeningen is uiteraard het gebruik van kleur. Het blokpaneel is samen met werk van andere kunstenaars vanaf vandaag tot en met oktober gratis te bezoeken. 

 

Illustratie voor etiket Grutte Pier

 

Leeuwarden, 4 februari 2019

 

Al enige maanden zijn Grutte Pier Brouwerij en Kasper van Dijk bezig met het op poten zetten van een bijzondere samenwerking. Namelijk een nieuwe Tripel, in beperkte oplage, met een getekend etiket. Deze week was het moment van lancering eindelijk daar.

 

Grutte Pier Brouwerij brengt vanaf dit jaar, elk jaar een nieuwe Tripel op de markt, waarbij een kunstenaar alle vrijheid krijgt om zijn etiket voor het biermerk te maken. De allereerste versie is voor illustrator Kasper, die met scratchboard een verfijnde versie maakte van de Friese vrijheidsstrijder. In de tekening sabreert Grutte Pier de dop van een flesje bier met zijn enorme zwaard. Het etiket wordt gekenmerkt met nummer 538, gebaseerd op het aantal jaren na de geboorte van Grutte Pier. De lancering van het unieke biertje gaat gepaard met een promotiefilmpje van filmmaker Froukje van Wengerden. De smaak is licht afwijkend van de bekende (prijswinnende) Tripel van de brouwerij, maar is nog steeds herkenbaar zoet, moutig en hopbitter. Vanaf heden is het bier beperkt verkrijgbaar bij de betere slijterijen (onder andere Jelle / Voorstreek, Leeuwarden) en supermarkten in Friesland.

 

Betekenisvolle tekening

 

Leeuwarden, 25 januari 2019

 

Kasper vond het tijd worden voor een tekening met een diepere betekenis. Onderwerpen die hem onder andere aanspreken hebben te maken met ouder worden en tegenstellingen. Deze twee elementen zijn mooi naar voren gekomen in zijn laatste tekening, waar een record aantal uren werk in zit; +- 40!

 

 

Overdracht tekening t.b.v. veiling

 

Heeg, 3 januari 2019

 

Inmiddels is het al bijna 4 maanden na de officiële veiling van de tekening ten behoeve van de Maarten van der Weijden Foundation. Toch kwam het pas vandaag tot een ontmoeting tussen de hoogste bieder Klaas Attema en Kasper. Hierbij werd uiteraard de tekening overhandigd.

 

"Wat in het vat zit verzuurt niet" liet Klaas weten, en zo was het ook. Daarom ging Kasper vandaag op pad naar Heeg. Na een warm onthaal met een kopje koffie, werd veel rondom de tekening, de veiling en het goede doel besproken. Uit de ontmoeting blijkt dat Klaas graag meewerkt aan meerdere goede doelen die hem aanspreken. Hij laat verder weten dat hij de scratchboard tekening laat inlijsten en een mooi plaatsje geeft binnen zijn interieur, waar de tekening overigens prima bij past. Omdat Klaas de illustratie en het goede doel meer waard vond, heeft hij het bedrag zelfs nog verdubbeld. Super!

 

Illustratie bij het kerstverhaal in het Friesch Dagblad

 

Leeuwarden, 22 december 2018

 

Friesch Dagblad

 

Leeuwarden, 31 oktober 2018

 

Interview in de Cultuurbijlage.

 

Klik hier voor de digitale versie.

 

 

Veiling tekening brengt 250 euro op.

 

Leeuwarden, 24 september 2018

 

Naar aanleiding van de Elfsteden zwemtocht van Van der Weijden heeft Kasper een tekening geveild.  De hoogste bieder was Klaas Attema, die met zijn bod van 250 euro een mooi steentje bijdraagt aan onderzoek naar kanker.

 

Hoogste bieder Klaas Attema was enigszins verrast dat zijn bod van 250 euro de hoogste bleek. De inwoner van Heeg had wel verwacht dat er hogere biedingen kwamen, maar is zeer blij met de bijzondere tekening. "zo kan ik een mooi steentje bijdragen aan het goede doel", aldus Klaas. Maarten van der Weijden laat in een reactie weten erg blij te zijn met de bijdrage. Voor Kasper was het een mooie manier om met kunst iets te bewerkstelligen, wat anders wellicht niet gelukt was. Iedereen kan nog steeds geld overmaken aan de Maarten van der Weijden Foundation.

Leeuwarder Courant

 

Leeuwarden, 14 september 2018

 

Jammer genoeg is de expositie deze week vroegtijdig gestopt. Maar toch erg leuk dat scratchboard een beetje aandacht krijgt in de Leeuwarder Courant.

Veiling tekening voor Maarten van der Weijden foundation.

 

Leeuwarden, 02 september 2018

 

De Elfsteden zwemtocht van Van der Weijden heeft Kasper geïnspireerd. De tocht viel samen met de Reuzen in Leeuwarden. Daarom zijn deze twee evenementen gecombineerd in een tekening, die vanaf 10-09 wordt geveild voor de Maarten van de Weijden Foundation.

 

Op de tekening is de Reus, de Duiker, te zien met het gezicht van Maarten van der Weijden. Het idee hierachter is, dat de prestatie van Maarten van der Weijden reusachtig is. Hij zwom, zoals velen inmiddels wel weten, 163 kilometer van de Elfstedetocht voor zijn stichting. Het historische weekend, waarin over de 400.000 mensen Leeuwarden bezochten, is nu op scratchboard / A5 formaat vastgelegd. In samenwerking met Maarten van der Weijden himself, wordt de tekening van Kasper geveild voor de Maarten van der Weijden Foundation, die geld ophaalt voor onderzoek naar genezing van kanker. Vanaf maandag 10 september 8.00 uur tot en met zondag 23 september 22.00 uur is de veiling open. Direct daarna wordt de hoogste bieder bekendgemaakt.

Art tour Leeuwarden 2018

 

Leeuwarden, 11 juli 2018

 

De Art tour Leeuwarden 2018 loopt al enige tijd, maar nu is het ook tijd voor de tekeningen van Kasper. Vanaf 11 juli t/m 2 oktober zijn bijna alle originele tekeningen van de tekenaar te zien aan het Hofplein 38 te Leeuwarden.

 

Voor Kasper is dit een unieke kans om bijna al zijn bijzondere scratchboard werken tegelijk te kunnen exposeren. "Fantastisch dat ik mijn tekeningen 3 maanden lang kan laten zien in de stad" aldus Kasper. "En zeker op zo'n prachtige historische plek als onder het oude Stadhuis". Dit is mede te danken aan Ed van Dijk, die als oprichter van de Art tour Leeuwarden 2018, een enerverende kunstroute langs diverse kunstenaars op verschillende locaties heeft uitgestippeld. Het thema voor deze route is "Water". Bezoek de expositie van Kasper ook eens! Dat kan op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur aan het Hofplein 38 in Leeuwarden.

Record aantal likes op Social Media

 

Leeuwarden, 26 juni 2018

 

Toch wel een beetje onverwacht trok de nieuwe tekening van Kasper, van De Condensfabriek in Leeuwarden, online enorm veel aandacht. Voornamelijk op Facebook kon de tekening op veel likes rekenen. Hierbij spande de site "Je ben een Liwwadder als..." de kroon met bijna 700 likes en een kleine 80 reacties. Dank!

 

Kunstenaar laat je kunsten zien

 

Leeuwarden, 13 mei 2018

 

"Kunstenaar laat je kunsten zien", het project van Henk Dillerop in Galerie Westerkade, loopt al enige tijd. Maar vanaf vandaag is er ook een originele scratchboard van de Mercuriusfontein van Kasper te bezichtigen...en te koop!

 

Meer dan 400 kunstenaars laten daadwerkelijk al hun kunsten zien op een blokpaneeltje van 20x18cm in verband met de Culturele Hoofdstad van Europa. Ietwat verlaat, maar zeker niet minder krachtig, is er vandaag een scratchboard tekening aan de collectie toegevoegd. Het mienskip project barst bijna uit zijn voegen, maar doordat de paneeltjes ook te koop zijn, zit er een mooi verloop en veel variatie in de tentoonstelling. Het is zeker de moeite waard om een bezoekje te plegen aan de Westerkade in Leeuwarden. Initiatiefnemer Henk Dillerop was zeer onder de indruk van de tekening met Mercuriusfontein, en verwacht dat de tekening weleens in de smaak kan vallen van kunstverzamelaars. 

 

Tekeningen in boekje Asteriks

 

Leeuwarden, 1 mei 2018

 

Leeuwarder poppodium Asteriks heeft een nieuw programmaboekje uitgebracht, waarin ook Kasper's tekeningen te zien zijn. Erg leuk dat dit alternatieve podium ook ruimte biedt aan lokale kunstenaars. Thumbs up.

 

 

Tekening op podiumasteriks.nl

 

Leeuwarden, 28 maart 2018

 

Podium Asteriks, in de Blokhuispoort in Leeuwarden, biedt kunstenaars de kans om hun artwork te tonen op de achtergrond van hun site. De komende tijd is het Kasper's werk hier te zien. 

 

Hoe toepasselijk is dan de scratchboard tekening van de Blokhuispoort voor podium Asteriks. Het podium in de oude gevangenis is bij uitstek de plaats voor een muzikale avond, vaak vrijdag, uit. Veel opkomende bands brengen hun muziek ten gehoren binnen een sfeervolle entourage. Maar ook opkomende kunstenaars kunnen terecht bij Asteriks. Voor enkele weken zal de site: www.podiumasteriks.nl opgeleukt worden door Kasper.

 

Tekeningen in Het MauritsHuis

 

Leeuwarden, 18 maart 2018

 

Naar aanleiding van de Facebook berichten over Kasper's meest recente scratchboard tekening, nam Wouter Verbruggen van diner café het MauritsHuis contact op. Het etablissement biedt kunstenaars de mogelijkheid kunst te etaleren. Voor Kasper is dit een mooie kans om enkele originele tekeningen aan een breder publiek te laten zien. 

 

Bij diner café het MauritsHuis aan de Voorstreek in Leeuwarden heerst een fijne toegankelijke en laagdrempelige sfeer. Een prima plaats om voor onbepaalde tijd enkele originele tekeningen te showen. Zo is het mogelijk om tijdens een heerlijk hapje eten eveneens te genieten van enkele Leeuwarder taferelen op scraperboard. Het is voor het eerst dat er een serie van vier tekeningen tentoongesteld wordt. Daarom is het ook zeer de moeite waard om gewoon eens binnen te lopen. De werken zijn tevens te bezichtigen voor aankoop. Ze zijn namelijk ook te koop.

 

Interview in de RondOm Leeuwarden

 

Leeuwarden, 11 februari 2018

 

 

 

 

Veel interesse op kunstmarkt

 

Leeuwarden, 29 januari 2018

 

Zoals eerder vermeld stond Kasper het afgelopen weekend met zijn tekeningen op een kunstmarkt in winkelcentrum het Zaailand (Leeuwarden). Er werden originele scratchboard tekeningen tentoongesteld, kaarten en T-shirts verkocht en er werd live getekend. Kasper stond voornamelijk op deze kunstmarkt om scratchboard face to face aan een breder publiek te laten zien.

 

Meer bekendheid geven aan scratchboard, dat is gelukt. Mede door de drukte in verband met de opening van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018, kon Kasper veel bezoekers uitleggen wat scratchboard is en laten zien hoe het werkt. Het is helemaal fantastisch om dit in persoonlijke gesprekken te kunnen doen. De vele lovende en enthousiaste reacties laten de potentie van het materiaal zien. Veel mensen namen een kaartje mee, maakte een foto of kochten een shirt. Wat een positieve energie heerst er op zo'n kunstmarkt!

 

Filmpje: Henk Aartsma

 

Opening Culturele Hoofdstad Europa

 

Leeuwarden, 2 januari 2018

 

2018, het jaar waarin Leeuwarden "Culturele hoofdstad van Europa"is. Een grote eer voor onze stad. Tevens het startschot voor een jaar waarin veel staat te gebeuren, ook voor illustrator Kasper.

 

Aanstaande 26 januari wordt het culturele jaar van Leeuwarden geopend. Op zaterdag 27 januari komen zelfs Koning Willem Alexander met koningin Maxima naar de hoofdstad van Friesland om de officiële openingsceremonie te verrichten. Kasper is tijdens deze plechtigheid dicht bij het vuur te vinden, namelijk in winkelcentrum Zaailand. Hier is op zaterdag 27 en zondag 28 januari een kunstmarkt. Zaterdag is de markt van 15:00 uur tot 's avonds 21:00 uur. Zondag van 12:00 uur tot 17:00 uur. Naast het tonen van werk zal Kasper ook live gaan tekenen. Wellicht kunnen we een glimp opvangen van het koningspaar. Laten we er een fantastisch cultureel jaar van maken.

Cartoon Sinterklaas

 

Leeuwarden, 18 november 2017

 

Vandaag was de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Dat is het startschot voor een kleine maand gezelligheid, plezier en schoenen zetten voor de kids onder ons. Jammer genoeg heeft de aandacht zich de afgelopen jaren verplaatst naar de discussies rondom dit feest. Voldoende inspiratie voor Kasper om dit in een cartoon vast te leggen.

 

Kasper liep al enige tijd met het idee om een cartoon te tekenen, in navolging van zijn vader Arno van Dijk. Dit was er echter nog niet van gekomen omdat andere tekeningen voorrang vroegen. Enkele weken geleden, met het sinterklaasfeest in het zicht, ontstond het idee voor dit thema. Gelukkig was hij op tijd af om hem synchroon met de intocht op het world wide web te plaatsen. Het doel achter de illustratie is om mensen te laten zien waar het eigenlijk om draait. Het kinderfeest dus, niet de randzaken er omheen.

Rondom Leeuwarden

 

Leeuwarden, 28 oktober 2017 

Huis aan Huis

 

Leeuwarden, 11 oktober 2017 

Kasper exposeert Mata Hari

 

Leeuwarden, 8 oktober 2017

 

Vanaf maandag 9 oktober exposeert Kasper een indrukwekkende tekening van Mata Hari, om haar honderdjarige sterfdag te gedenken. Het origineel wordt toegevoegd aan de expositie in de Stadsgalerie in het oude stadhuis. Een kopie is samen met andere werken van de kunstenaar te bezichtigen in het brugwachtershuisje bij de Wirdumerpoortsbrug in Leeuwarden.

 

Kasper heeft Mata Hari getekend in haar pose na de executie uit een filmscène. Mata Hari is echter vastgelegd in haar sensuele danskleding in plaats van de eigenlijke grijze japon. Cultuurbureau Art Connection voegt het origineel vanaf 9 oktober toe aan een expositie over Mata Hari. De expositie is tot 24 december te bezoeken in het oude stadhuis, Hofplein 38 Leeuwarden. De deuren zijn op werkdagen geopend van 9.00 tot 17.00 uur. In het brugwachtershuisje bij de Wirdumerpoortsbrug in Leeuwarden zijn andere originele illustraties van Kasper van Dijk te bezichtigen. Hier is ook een kopie van de tekening van Mata Hari te zien. Deze expositie is vanaf maandag 9 oktober tot 30 oktober te bezoeken.

 

Leeuwarder Courant

 

Leeuwarden, 21 augustus 2017

Expositie op Psy-Fi

 

Leeuwarden, 21 augustus 2017

 

Van 16 t/m 20 augustus was de vijfde editie van Psy-Fi in Leeuwarden. Kasper heeft zijn werk drie dagen kunnen exposeren op dit fantastische internationale evenement.

 

Voor Kasper was dit een "thuiswedstrijd", want op hemelsbreed nog geen kilometer van zijn woonhuis, lag de wereld aan zijn voeten. Festivalgangers uit alle windstreken kwamen onder andere met het vliegtuig naar Nederland/ Leeuwarden om te genieten van muziek, kunst en elkaar. Kasper was in feite een vreemde eend in de bijt tussen alle psychedelische uitingen. Met vijf grote forex-platen van zijn werk en een koraal-roze bistro setje, creëerde hij een bescheiden open air expositie. Toch heeft de kunst bij diverse mensen iets losgemaakt. Voor degene die een kaartje of schilderijtje meekreeg, ontving Kasper als dank een glaasje wijn, wierook of sigaretten. Er zijn zelfs twee Blokhuispoort shirts en een schilderijtje gestolen, wie weet hangen die nu wel in Colombia of New York. Een schilderijtje hangt in ieder geval in Israël. Als klap op de vuurpijl werd er een column geschreven in de Leeuwarder Courant. Al met al een bijzondere ervaring die we graag afsluiten met een Ohm.

Opening expositie galerie Van Henken

 

Leeuwarden, 30 juni 2017

 

Zoals bekend heeft Kasper een T-shirt getekend voor winkel de Saint. Naar aanleiding hiervan worden de originele scraperboards vanaf 1 juli tentoongesteld in galerie Van Henken aan de Westerkade in Leeuwarden.

 

Samen met 12 andere kunstenaars uit Leeuwarden heeft Kasper zich ingespannen voor T-shirt winkel de Saint van Rudi Jacobs. Kasper heeft hiervoor de Blokhuispoort in scraperboard vereeuwigd. Dit originele werk wordt samen met tekeningen van de Centraal Apotheek en de Waag, tussen 1 juli en 14 juli tentoongesteld in galerie Van Henken. De tekeningen zijn tevens te koop. De galerie van Henk Dillerop is te vinden aan de Westerkade 7 en zal binnenkort haar naam veranderen in galerie Westerkade. De gezellige opening op 30 juni was overigens op het beroemde schip de Stanfries. Hier konden de bezoekers en kunstenaars elkaar leren kennen en de kunstwerken bespreken. Foto: Simon van der Woude.

Tekening De Waag Leeuwarden

 

Leeuwarden, 26 mei 2017

 

Na tekeningen van de Centraal Apotheek en de Blokhuispoort werd het wel weer eens tijd voor een nieuw markant gebouw. Het is de Waag in Leeuwarden geworden. Een prachtig centraal gelegen gebouw met een rijke historie.

 

De Waag zoals we die nu zien in het centrum van Leeuwarden stamt uit 1590. Het was de plaats waar marktlieden verplicht hun vlees en zuivel moesten wegen. In Leeuwarden spande voornamelijk boter de kroon. Het gebouw is tot 1880 in gebruik geweest. Tegenwoordig kan je een heerlijk kopje koffie drinken in het Rijksmonument. Voor de tekening zijn de bekende materialen gebruikt, scraperboard en Oost-Indische inkt. Door het gebruik van verschillende technieken, is er veel diepte gecreëerd. De oplettende kijker kan enkele opvallendheden opmerken.

Blokhuispoort in L.C. en Rondom

 

Leeuwarden, 20 januari 2017

 

De tekening die Kasper heeft gemaakt voor een T-shirt, is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant en huis-aan-huis krant Rondom Leeuwarden. "Geweldig dat mijn tekeningen in geschreven en online pers worden meegenomen", Aldus Kasper.

Tekening voor Human Library

 

Leeuwarden, 3 januari 2017

 

Voor een fantastisch initiatief van Efi Papadopoulou heeft Kasper zijn medewerking verleend. In maart 2017 is namelijk de eerste editie van Human Library in Leeuwarden. De illustratie van Kasper wordt gebruikt voor de meeste communicatie-uitingen.

 

Human Library is een wereldwijd netwerk van bijeenkomsten, dat zijn oorsprong vindt in Denemarken. Efi Papadopoulou heeft het succesvolle sociale concept naar Leeuwarden gehaald. Mensen met verschillende leefwijze, gewoonten en achtergronden gaan met elkaar in gesprek, om vooroordelen en afstand weg te nemen. Voor Kasper een prachtig positief onderwerp om een mooie illustratie voor te maken. Hij heeft gekozen voor een boek als basis. In het boek zijn twee mensen met elkaar in gesprek. De verschillen tussen deze mensen zijn groot; vrouw vs man, oud vs jong en veel toekomst vs weinig toekomst. Ze staan symbool voor alle verschillende personen die bestaan. Kijk voor meer info op Human Library.

 

Media aandacht voor tekening Crone

 

Leeuwarden, 12 november 2016

 

Zoals bekend tekende Kasper een portret van Leeuwarder burgemeester Ferd Crone. Hierna volgde een ontmoeting en de overhandiging. De tekening deed hier en daar wat stof opwaaien, en zorgde voor de nodige roering.

 

De tekeningen van Kasper kunnen niet genoeg aan aandacht krijgen. Niet alleen vanwege de getekende voorstellingen, maar voornamelijk om scraperboard weer op de kaart te krijgen. Fantastisch dus, dat diverse media de ontmoeting van Kasper met Ferd Crone oppikte. Zowel in de gedrukte pers, als online en op social media werd het bericht gepubliceerd. Kijk voor een greep uit de berichten op:

Leeuwarder Courant / Huis aan Huis / Rondom Leeuwarden

 

 

 

Kasper ontmoet burgemeester Ferd Crone

 

Leeuwarden, 26 oktober 2016

 

Hoe fantastisch leek het Kasper om de belangrijkste man van Leeuwarden, burgemeester Ferd Crone, zijn portrettekening persoonlijk te overhandigen. Deze wens werd woensdag 26 oktober werkelijkheid op zijn prachtige 18e eeuwse kantoor. Dit geschiedde onder het genot van een, door de burgervader zelf ingeschonken, kopje zwarte koffie.

 

Om op cultureel vlak iets te kunnen bijdragen aan Leeuwarden is Kasper weer aan het tekenen geslagen. Ditmaal om de burgemeester van Leeuwarden te portretteren. Het onderwerp 'Culturele Hoofdstad van Europa 2018' speelt een grote rol. Ferd Crone draagt namelijk een pet met de tekst 'Make Leeuwarden great again, 2018'. Tijdens de informele ontmoeting met Crone op het statige stadhuis, werd het portret en de tekentechniek besproken. Hij had al eerder werk van Kasper voorbij zien komen en was geïnteresseerd geraakt. Naar eigen zeggen is de elektriciteit het enige nieuwe in zijn kantoor en een spijker sla je niet zomaar door de eeuwenoude stoffen wandbekleding. Daarom krijgt de illustratie een mooi plekje in het woonhuis van Crone. 

 

Interview op Suksawat

 

Leeuwarden, 03 september 2016

 

Naar aanleiding van de tekening van de Centraal Apotheek in Leeuwarden werd Kasper onderworpen aan een vragenvuur van het bekende platform Suksawat.

 

 

Na het plaatsen van de tekening van de Centraal Apotheek op social media ontving Kasper veel positieve reacties via Facebook, mail en vragenformulier. Ook Suksawat was onder de indruk, en wilde meer weten over Kasper. In het interview komt naar voren hoe hij is begonnen met tekenen en wat zijn motivatie is. Hier kunt u het interview lezen: www.suksawat.nl/vette-scratchboard-tekeningen-van-leeuwarden

 

Drieluik in Barrevoets

 

Leeuwarden, 2 augustus 2016

 

Eetcafé Barrevoets geeft kunstenaars de mogelijkheid om werk te exposeren. Kasper heeft een drieluik getekend. Zo kun je tijdens het nuttigen van je killer cappuccino genieten van prachtige scraperboard tekeningen.

 

Gastheren van het etablissement Ralph en Jan Willem hadden nog wel een mooi plaatsje vrij aan de muur. Toen Kasper de tekeningen kwam brengen, waren ze er zeer enthousiast over. Direct werden de afgebeelde producten herkent, die "gestolen" zijn van hun Facebook. Op de tekeningen zijn een kopje koffie, cupcakes en chocolademelk, gecombineerd met schoonspringen, bergbeklimmen en skiën. Barrevoets is de eerste openbare gelegenheid waar je originele werken kunt bezichtigen. Tevens kun je er vanaf 2 augustus terecht voor de ansichtkaartenserie. Dus kom snel naar de Kleine Kerkstraat 41 in Leeuwarden!

 

Huwelijkscadeau

 

Zandvoort, 25 juni 2016

 

Op 25 juni 2016 stapten Sanne en Rob in het huwelijksbootje in Zandvoort. Het was een prachtige dag en een fantastisch feest. Ter ere van hun huwelijk heeft Kasper een tekening cadeau gedaan.

 

Het bevriende stel had eigenlijk om de bekende gevulde envelop gevraagd, maar daar nam Kasper geen genoegen mee. Er moet getekend worden! Te meer omdat Rob altijd zeer te spreken is over de scraperboard tekeningen. Er is gekozen voor een portret van Sanne en Rob met hun zoon Jack. Ze zijn in de tekening omringd met positieve en gelukmakende, deels symbolische voorstellingen. Bovenaan staat de tekst van hun uitnodiging; Mr. and Mrs. Het bruidspaar was zeer blij met de tekening. Sanne en Rob, heel veel geluk samen!

 

Ode aan geboren Leeuwarder Escher

 

Leeuwarden, 28 april 2016

 

Kasper van Dijk heeft een ode gebracht aan tekenaar Maurits Cornelis Escher. Hij heeft dit gedaan omdat er veel parallellen bestaan. Ze hebben beide gewoond in Leeuwarden en in Arnhem. De tekeningen hebben eenzelfde uitstraling, en hun vader heette Arnold.

 

Escher werd in 1898 geboren in Leeuwarden. Hij woonde in het pand dat we nu kennen van het Princessehof. Toen Escher vijf jaar was verhuisde hij naar Arnhem. Hij woonde vervolgens in Haarlem, Rome, Chateau-d'ex en Ukkel in België. In 1941 verhuisde hij naar Baarn. Hier beleefde hij zijn meest productieve periode. Na een kort verblijf in een rusthuis voor kunstenaars in Laren, overleed Escher in 1972 te Hilversum. Voor Kasper is Escher een groot voorbeeld. 'Zijn tekenstijl spreekt me enorm aan, maar Escher tekende veel meer wiskundig'. Kasper voelde de behoefte om in eigen beheer een scraperboard tekening te maken. In de tekening verandert Escher in vier stappen in een ongepelde pinda. Dit verbeeldt de verandering en dynamiek van de gravures van Escher.